Home > Recepten

Vlierbes en appelpie

140 g gezeefde bloem

zout

1 dooier

90 g ijskoude boter in blokjes

2 lepels water of appelsap

20 rijpe vlierbesschermen

2 goudrenetten

1 grote lepel suiker

1 theelepel kruidnagel

2 theelepels kaneel

sap van 1/2 citroen

2 lepels bloemenhoning

2 lepels rietsuiker

1 handje pijnboompitjes

1/4 kopje melk
  • Omschrijving recept: Gebak

Bereiding

Meng bloem en zout, snij de boter erdoor tot er een kruimelige massa is. Roer de dooier los met water of sap en meng met een vork door het deeg. Maak snel een bal, wikkel in plasticfolie en zet 30 minuten in de ijskast.

Ris de vlierbessen van de schermen. Schil de appels, haal klokhuis eruit en snij in niet te dunne schijven.

Leg de helft van de appel in een pievorm van 22 cm doorsnee, bestrooi met de helft van de specerijen, suiker, honing, sap en pijnboompitjes. Herhaal dit.

Rol het deeg tot een lap van 25 cm, leg over de vruchten heen, sla het deeg over de rand terug en druk sierlijk vast langs de rand. Dun bestrijken met melk. Gaatjes erin prikken.

Bak 20-30 minuten op 225°.