Home > Recepten

Rijstevlaai 5/smoelvlaai

250 g bloem

25 g witte basterdsuiker

15 g verse gist

100 tot 150 ml lauwe melk

25 g boter

1 ei

100 g rijst

1 liter melk voor de vulling

150 g suiker voor de vulling

boter

3 eieren voor de vulling



Smoelvlaai:

in plaats van rijst wordt 90 g griesmeel gebruikt.
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands (Limburg)
  • Aantal Porties: 12
  • Bron: Libelle

Bereiding

BASIS: Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje. Los de gist en de suiker op in wat melk en die in het kuiltje. Roer vanuit het midden tot een papje. Dek met een vochtige doek af en zet 15 min. op een warme plek.

Roer de rest van de melk, de zachte boter en het ei erbij en kneed gedurende 15 minuten. Laat 1 uur rijzen tot dubbele omvang. Kneed nog eens door. Houd 1/5 deel/100 g achter, rol de rest uit tot een grote lap die iets groter is dan de vorm.

Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Snij de overhangende delen eraf en kneed met het achtergehouden deeg, wat wordt gebruikt om er een deksel van te maken.



RIJSTEVLAAI: maak van het achtergebleven deeg 2 reepjes om de rand van de vlaai mee te verstevigen.

Voor de vulling: 100 g rijst, 1 l melk, 150 g suiker, boter en 3 eieren. Kook de rijst met 100 g suiker in ca.1 uur gaar in de melk. Een vlamverdeler is belangrijk! Als de pap is gebonden, dan wat boter erdoor en af laten koelen.

Splits de eieren, klop de witten zeer stijf en 2 dooiers met 25 g suiker schuimig. Schep de afgekoelde rijstebrij door de dooiers en schep hierbij voorzichtig het eiwit.

Prik de bodem in met een vork en verdeel de rijstepap erover. Klop een eigeel met de rest van de suiker schuimig en strijk over de rijstebrij.

Bak de vla net onder het midden 30 minuten op 200°. Laat in de vorm afkoelen.