Streuselküche uit de Elzas |
|
400 g bloem zout 15 g verse gist 6 tot 8 lepels melk 50 g boter 4 lepels kristalsuiker 1 losgeklopt ei 2 lepels abrikozenjam 125 g bloem voor de streusel 50 g suiker voor de streusel beetje kaneel voor de streusel 100 g boter in blokjes voor de streusel |
|
BereidingZeef bloem en zout, prak de gist in een ander kommetje. Verwarm 6 lepels melk tot lauwwarm, smelt de boter erin en roer dit door de gist tot die is opgelost. Klop suiker en ei erdoor.Maak een kuiltje in de bloem en roer het gistmengsel erdoor tot het een stevig deeg is dat van de kom loslaat. Eventueel extra melk erbij. Kneed het vervolgens glad en elastisch. Leg in een ingevette kom, natte theedoek erover en 50 minuten tot de dubbele omvang laten rijzen. Besla een paar keer, maak er een bal van en laat 30 minuten op een warme plaats rijzen. Rol uit tot een rondje van ca. 2,5 cm dik. Leg in een ingevette taartvorm van 23 cm doorsnee. Dek af en laat 30 minuten rijzen. STREUSEL: meng bloem, suiker en kaneel. Wrijf met de vingers de boter erdoor tot een kruimelmengsel. Verwarm de oven op 190°. Verwarm de jam en strijk over het deeg, strooi de Streusel erover en bak 45 minuten in het midden van de oven tot een pen er schoon uitkomt. Laat op een rooster afkoelen. |
Home > Recepten