Home > Recepten

Tarte Tatin 1 (appeltaart van de Loire)

250 g boter

175 g bloem

80 g cakemeel

zout

1 theelepel citroensap

125 ml water

185 g boter

400 g suiker

2.8 kg Golden Delicious
  • Omschrijving recept: Gebak; Frans (Loire)
  • Aantal Porties: 8

Bereiding

Maak bladerdeeg van 250 g boter, 175 g bloem, 80 g cakemeel, zout, 1 theel. citroensap en 1,25 dl ijskoud water, leg een uur in de koelkast.

Snij 185 g boter in dunne plakjes en leg op de bodem van een vorm of koekenpan met een doorsnee van 30-35 cm. Bestrooi dit met 400 g suiker en bedek met 2,8 kg geschilde Golden Delicious zonder klokhuis, bolle kant omlaag, in concentrische cirkels. Verhit 15-20 minuten op 190° tot er een gouden caramel ontstaat (eerst wordt het bleek en dun).

Rol het deeg 6 mm dik uit, snij er een cirkel uit die iets groter is dan de vorm en koel die 15 minuten in de koelkast. Bedek de appels ermee, zet 10 minuten in een oven van 220° tot de korst gerezen en goudbruin is, temper naar 175° en bak nog 10-15 minuten tot het deeg bros is. Laat wat afkoelen, keer in een vuurvaste schaal (vastzittende randjes losmaken met een spatel) en serveer warm.