Mattentaart, Vlaamse |
|
3 l melk 1.5 l karnemelk van de boerderij 300 g suiker 4 dooiers 3 eiwitten 1 borrelglaasje rum enkele verkruimelde bitterkoekjes 1 lepel gehakte amandelen enkele verkruimelde lange vingers 250 g bladerdeeg Nodig is echte karnemelk van een boerderij waar men zelf nog karnt! |
|
BereidingDe matten worden een dag van tevoren gemaakt. Kies een pan met dikke bodem. Breng de melk onder af en toe roeren op matig vuur aan de kook. Voeg de karnemelk toe en blijf roeren tot de vaste stof boven komt drijven. Leg een neteldoen ik een vergiet en zeef de inhoud van de pan, laat uitlekken. Druk de wrongel (= vaste stof) goed uit zodat die zo droog mogelijk wordt. Zet dan een nacht koel weg.Wrijf de korrelige wrongel vlak voor gebruik door een zeef en voeg de suiker, dooiers, rum, koekjes en amandelen toe, tenslotte de stijfgeslagen eiwitten en roer glad. Snij van het bladerdeeg ronde plakken van 15 cm doorsnee, leg er een schep matten op en vouw het deeg dubbel. Plak de randen met water vast. Bestrijk de bovenkant met dooier en geef er enkele schuine insnijdingen in. Bak in 1/2 uur op 180°-200° goudgeel en gaar. NotitiesUit de omgeving van Geraardsbergen en Ninove. Een soort kwarktaart dat al uit de middeleeuwen stamt. |
Home > Recepten