Rundertong in maderasaus |
|
1 rundertong tijm 1 laurierblaadje enkele peperkorrels enkele takjes peterselie 3 dl madera 100 gr bloem 100 gr boter 7 dl (rundvlees-)bouillon (kookvocht van de tong, of van een tablet) zout De hoeveelheid saus in dit recept geldt voor 10-12 personen; bij minder of meer personen moet u de hoeveelheden bloem, boter, madera en bouillon evenredig aanpassen. |
|
BereidingZet de tong op in ruim water met zout en laat hem 10 minuten koken.Gooi het kookwater weg. Zet de tong opnieuw op in ruim water met de kruiden en wat zout. Draai het vuur laag en pocheer de tong met het deksel op de pan. Het water moet net tegen het kookpunt aan zijn. De tong is, afhankelijk van de grootte, na ongeveer 3 uur gaar. De tong is gaar als de punt zacht aanvoelt en het vel gemakkelijk loslaat. Neem de tong uit de pan en spoel hem even onder koud stromend water af. Pel het buitenste vel er direct af. Zeef het kookvocht, als daarvan de saus wordt gemaakt. Smelt op een laag vuur de boter. De boter mag niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer tot een egaal deeg is ontstaan. Voeg nu scheutje voor scheutje de bouillon toe. Roer steeds tot de bouillon geheel is opgenomen, alvorens meer toe te voegen. Voeg op dezelfde manier de madeira toe. Maak de saus op smaak met zout en peper. Snijd de tong en plakken van 1 cm dik en giet er een deel van de saus over. NotitiesGekookte tong kunt u zeer goed invriezen.Serveer de tong met aardappelpuree en doperwtjes. |
Home > Recepten