Home > Recepten

Broccoli met sesamzaad, koude

450-700 gr broccoli

1 eetlepel sesamzaad

1 eetlepel olie

2 theelepels sesamolie

1 thheelepel fijngehakte knoflook

1 1/2 eetlepel lichte sojasaus

2 eetlepels fijngehakte lente-ui



Voor een iets pittiger alternatief kan het sesamzaad worden vervangen door een gelijke hoeveelheid fijngehakte verse

gember.
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Salades
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de koppen van de broccoli af en breek ze in kleine roosjes.

Schil de stengels en snijd ze in plakken.

Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook en blancheer hierin de broccoli 4-5 minuten.

Dompel de broccoli in ijskoud water.

Laat de broccoli vervolgens in een vergiet of een slacentrifuge droog worden en leg hem in een schone schaal.

Rooster het sesamzaad in een op 190 C voorverwarmde oven of onder een grill tot het bruin is en vermeng het in een glazen kommetje goed met de rest van de ingredienten.

Giet de saus over de broccoli en roer haar er goed doorheen.

Sluit, als u de salade pas de volgende dag serveert, de kom goed met plastic folie af en bewaar haar in de koelkast.

Notities

Dit is een mooie garnituur bij vlees of een heerlijk groentegerecht bij picknicks. De koude knapperigheid van de broccoli past goed bij de structuur van het sesamzaad.

Zie dit gerecht als een koude groentesalade met een Chinees tintje, die goed in vrijwel ieder menu past. Het kan een dag van te voren worden gemaakt en smaakt dan zelfs nog beter.