Home > Recepten

Rijsthapjes met dipsaus, knapperig

250 g langkorrelrijst

6 dl water

3 theelepels arachide-olie

1250 ml arachide-olie

1.5 lepel arachide-olie voor de saus

6 lepels fijngesneden sjalot

3 lepels grofgesneden knoflook

1 lepel bonenpasta met chili

1.5 theelepel cayennepeper

3 theelepels suiker

3 lepes limoensap

2 lepels Thaise vissaus

2 lepels kokosmelk

1 lepel gehakte koriander
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Sausjes; Thais
  • Bron: Ken Hom - Toveren met de wok

Bereiding

Doe de rijst met het water in een koekenpan met dikke bodem en een doorsnee van 23 cm. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk, doe de deksel erop en laat 45 minuten staan. De rijst moet een stevige korst op de bovem vormen. Verwijder de losse rijst en laat de korst zitten (gebruik de losse rijst voor wat anders).

Druppels 3 theelepels olie over de rijst en zet de pan 5 minuten op heel laag vuur. Als de korst nu niet makkelijk loslaat, sprenkel er weer wat olie over en zet weer op het vuur tot dat wel gebeurt. Laat de korst op een platte schaal glijden. Kan op kamertemp enkele dagen bewaard blijven, maar dek hem niet af. Laat de koek goed uitdrogen.

Verhit de 1.5 lepel olie tot hij licht walmt en roerbak sjalot en ui 30 seconden. Draai het vuur laag en roerbak tot het goudbruin kleurt. Roer het mengsel door de bonenpasta, cayennepeper, suiker, limoensap, vissaus, kokosmelk en koriander en pureer met de blender.

Verhit de 1250 ml olie tot het licht walmt en bak een stukje rijstkoek om te controleren of de temp goed is. Er moeten zich blaasjes vormen en de koek moet meteen bovendrijven.

Frituur de stukjes rijstkoek 1-2 minuten tot ze opbollen en licht kleuren. Laat op keukenpapier uitlekken en serveer met dipsaus.