Home > Recepten

Sieuw tjoh zhen pao (gevulde halve maantjes)

200 g mager buikspek

1 theelepel sesamolie

5 theelepels zout

5 theelepels peper

1 theelepel sherry

1 theelepel ui

1 theelepel bosui

1 lepel chinese kool

1 kop bloem voor het deeg

5 lepels lauwwarm water voor het deeg

1/2 theelepel zout voor het deeg

1/2 kop lichte sojasaus voor de saus

1 lepel ketjap manis voor de saus

1 lepel sesamolie

1 lepel geraspte gemberwortel

1 lepel azijn
  • Omschrijving recept: Dimsum; Chinees
  • Bron: berti (Smulweb)

Bereiding

Snij het spek in stukjes en pureer met sesamolie, zout, peper en sherry in de keukenmachine tot je een fijna pasta hebt verkregen. Voeg nu de ui, bosui en Chinese kool toe, meng dit en zet weg in de koelkast.

Kneed nu het deeg, vorm er een bal van, pak het in een vochtig doekje en laat 10 minuten rusten.

Meng voor de dipsaus alle ingredienten door elkaar.

Rol het deeg uit en steek er met een glas 20 rondjes uit (van ca. 7 cm). Leg op elk rondje een theelepel vulling. Vouw het deeg dubbel en knijp de randjes goed dicht. Bewaar de halve maantjes tot gebruik in een vochtig doekje.





Breng ruim water aan de kook en laat de halve maantjes hierin in ca. 5 minuten gaar worden.

Ieder neemt dipsaus naar eigen behoefte.

Notities

Gegeten 25-11-2000.



Omschrijving: de betekenis van dit gerecht is: 'bij het lampionnenschijnsel glimt de jade'. Dat komt omdat het deeg transparant wordt tijdens het koken, waardoor het groen van de bosui en de kool doorschijnt. Dat duidt op jade. Jade is kostbaar en duidt op fortuin en welvaren. Het is een Chinees nieuwjaarshapje.



Er zijn vormpjes in de handel die zelf het halve maantje maken (groot en klein) en dan nog een mooie gekartelde rand achter laten.