Home > Recepten

Mokkataart

Voor het deeg:

4 eieren

150 gr suiker

1 zakje vanillesuiker

2 eetlepels koffielikeur

120 gr bloem

30 gr maïzena

(of een kant-en-klare cake)



Voor de mokkacrème:

4 eetlepels oploskoffie

250 gr zachte roomboter

150 gr poedersuiker

1 zakje vanillesuiker



Voor de nogatine:

1 eetlepel boter

75 gr suiker



Voor de garnering:

chocolade koffieboontjes

16 hele hazenlnoten



Extra nodig:

springvorm van 24 cm
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zet voor het deeg een grote kom in een bak met warm water en klop er de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de likeur met de mixer 10 minuten in tot het geheel als een schuimig wit lint van de garde vloeit.

Zeef de bloem en de maïzena en spatel het bloemmengsel in 2 of 3 gedeeltes door het deeg tot het helemaal is opgenomen.

Giet het deeg meteen in de beboterde springvorm en bak het in de voorverwarmde oven (175 C, gasovenstand 3-4) 35 minuten tot de taart soepel en veerkrachtig aanvoelt en iets terug krimpt van de vorm.

Laat de taart nog 2 minuten in de uitgeschakelde open oven staan en snijd daarna - zonodig - de zijkanten los, zodat de springvorm kan worden weggenomen.

Laat de taart helemaal koud worden.

Los intussen voor de mokkacrème het koffiepoeder in 3 eetlepels heet water op.

Roer de boter in een kom tot hij bijna wit is.

Voeg afwisselend lepels gezeefde poedersuiker, vanillesuiker en druppels extract toe en blijf stevig roeren tot een zalfachtig mengsel ontstaat.

Laat de crème 15 minuten in de koelkast opstijven.

Smelt voor de nogatine de boter in een braadpan, voeg de suiker toe en laat die al roerend lichtbruin kleuren.

Stort de noga op een beboterd stuk aluminiumfolie en laat het koud worden.

Haak het fijn en vermaal het daarna met de deegroller tot gruis.

Snijd de koude taart met een scherp mes of een draad horizontaal doormidden.

Bestrijk het onderste gedeelte met de helft van de mokkacrème, zet de bovenkant er netjes op en druk het geheel iets aan.

Smeer de zijkant van de taart in met 1/3 van de overgebleven crème en rol de taart (hem met de vlakke handen aan de boven- en onderkant vasthoudend) als een wagenwiel door het nogatinegruis.

Zet de taart eventueel op de springvormbodem of een mooie schaal en bestrijk ook de bovenkant met crème.

Schep de rest van de crème in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de rand van de taart.

Versier de taart verder met chocolade koffieboontjes en hazelnoten.



Variatie:

Koop of bak een cake, snijd hem tweemaal horizontaal door, vul en garneer deze als hierboven beschreven en bestrijk de helften met de vulling.