Home > Recepten

Soufflé

25 gr boter

25 gr bloem

1/4 liter melk

vulling (bijv. geraspte kaas, fijngesneden ham, goed uitgelekte groentepuree, fijngeprakte zalm uit blik of, voor een zoete soufflé, suiker en aroma)

3 eieren

scheutje melk

peper en zout (voor hartige soufflés)
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Vleesgerechten; Kaasgerechten; Nagerechten; Visgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Smelt in een pannetje op laag vuur 25 gr boter, roer de gesmolten boter met 25 gr bloem glad en laat dit al roerend in enkele minuten gaar worden.

Giet er langzaam 1/4 liter melk bij en blijf roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat.

Laat deze al roerend 5 minuten doorkoken.

Meng de vulling erdoor (bijv. geraspte kaas, fijngesneden ham, goed uitgelekte groentepuree, fijngeprakte zalm uit blik of, voor een zoete soufflé, suiker en aroma).

Roer tot de vulling is opgenomen en neem de pan van het vuur.

Scheid 3 eieren, klop de eierdooiers los met een scheutje melk en roer ze met kleine beetjes tegelijk door de saus.

Breng hartige soufflés dan op smaak met peper en zout.

Klop het eiwit zeer stijf en meng dit snel en luchtig door de massa.

Schep een ingevette ovenvaste vorm halfvol met de soufflémassa en bak de soufflé 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 C.

Zorg bij het uit de oven halen dat er geen tocht is, om te voorkomen dat de soufflé inzakt.