Home > Recepten

Boeuf bourguignon 1

250 gr ontbijtspek zonder zwoerd in blokjes van 2 1/2 cm

12 sjalotten

1 kg mager stoofvlees in blokjes van 5 cm

5 el bloem

1 grote fijngehakte wortel

1 grote fijngehakte ui

4 el cognac

2 geplette teentjes knoflook

2 tl zout

1/2 tl tijm

1/4 tl peper

1 laurierblad

7 dl rode bourgogne

50 gr boter

500 gr champignons in plakjes
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Frans (Bourgogne)
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Bak de ontbijtspekblokjes in eigen vet in een ovenschaal goudbruin, schep ze met een schuimspaan uit het vet, laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze apart.

Gooi het bakvet op 3 eetlepels na weg.

Bak hierin de sjalotten al roerende lichtbruin, neem ze uit de pan en houd ze apart.

Bestrooi de blokjes vlees met 3 eetlepels bloem, bak ze een paar tegelijk, in de casserole aan alle kanten goed bruin, haal ze meteen uit de casserole en leg ze apart.

Fruit de wortel en ui al roerende in 5 minuten in de casserole zacht.

Leg nu het vlees erbij, giet de cognac erover en steek deze aan.

Wacht tot de vlammen zijn gedoofd.

Voeg het spek, de knoflook, tijm, zout, peper, laurier en wijn toe.

Meng alles goed door en breng aan de kook.

Zet het gerecht afgedekt 1 1/2 uur in de oven bij 170 graden.

Smelt intussen de helft van de boter in een koekenpan.

Bak de champignons in ca 7 minuten goudbruin.

Roer de rest van de boter smeuïg en meng dit met de rest van de bloem tot een glad geheel.

Roer dit beetje bij beetje door de vleesmassa in de schaal.

Voeg de sjalotten en champignons toe.

Laat het vlees afgedekt in de oven in ca 1 uur gaar worden.

Dien het op in de casserole en garneer met wat fijngehakte peterselie.