Home > Recepten

Varkensfiletlapjes met tomaat en bacon

Ribkarbonaadjes zonder bot noemt men filetlapjes. Lekker mals vlees, dat gemakkelijk bakt en snel klaar is.



4 varkensfiletlapjes van ± 125 gr per stuk

zout, peper

nootmuskaat

30 gr bakboter

* 2 el (olijf)olie

50 gr bacon

1 el gedroogde salie of ca 10 blaadjes verse salie

2 Italiaanse of vleestomaten

1/2 dl witte vermouth

1 dl slankroom

witte sauspoeder (variatiesaus)



Vervang voor de variaties de ingredienten na *.



Met ananas en gember:

Wrijf de filetlapjes in met zout, peper en gemalen koriander, bak ze goudbruin en gaar (met arachide-olie) en houd ze warm. Bak in het bakvet 4 schijven ananas om en om en leg ze op de filets. Roer bij het bakvet 1 dl sojasaus, 1 dl ananasvocht, 2 eetlepels geraspte verse gember, 1 teentje knoflook uit de pers en 1 in ringen gesneden dunne prei en laat alles kort koken. Bind met een papje van 2 eetlepels maïzena. Serveer met (basmati)-rijst en spinazie.



Met noten en roomkaas:

Wrijf de filetlapjes in met zout, peper en 1 teentje knoflook, bak ze goudbruin en gaar (met zonnebloemolie) en houd ze warm. Bak in het bakvet 2 gesnipperde sjalotjes, vermeng die met 100 gr gehakte walnoten, 1 theelepel citroenrasp, 1 eetlepel geknipte citroenmelisse, zout, peper uit de molen en 100 gr roomkaas in blokjes. Verdeel dit over de filetlapjes en schuif ze 3-5 minuten onder de grill. Serveer met aardappelkroketjes en een salade.
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Wrijf de varkensfiletlapjes in met wat zout, peper en nootmuskaat en bak ze in een verhit mengsel van bakboter en olie aan beide kanten 4 minuten.

Snijd de bacon in reepjes.

Neem de filetlapjes uit het bakvet en houd ze warm.

Bak de baconreepjes en de salie (snijd verse blaadjes in reepjes) kort in het bakvet.

Snijd de tomaten in plakken, bak ze om en om, leg ze op de filetlapjes en verdeel er de bacon en salie over.

Roer de vermouth en room bij het bakvet en breng dit aan de kook.

Laat inkoken tot sausdikte of bind bij met 1-2 eetlepels sauspoeder.

Notities

Serveer met lintmacaroni en sperziebonen.