Home > Recepten

Groentequiche

Ingredienten voor de korst:

200 gr bloem

1 dl water

100 gr boter

snufje zout



Ingredienten voor de vulling:

verschillende groenten: prei, ui, selderij, peterselie, wortel, champignons, doperwtjes, knolselderij en zo mogelijk een klein wit raapje

40 gr boter

35 gr bloem

geraspte kaas

1 ei
  • Omschrijving recept: Hartig gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef de bloem met het zout.

Hak de harde koude boter in stukjes erdoor en voeg dan zeer geleidelijk het koude water toe, waarbij u met een vork het deeg door elkaar mengt tot een luchtig samenhangende bal.

Laat die op een koele plaats een uurtje opstijven.

Rol het deeg daarna zo dun mogelijk uit en vouw de lap op.

Rol hem daarna weer uit.

Herhaal dit enkele keren.

Rol daarna het deeg uit op de maat van een beboterde taartvorm.

Trek voor de vulling eerst een groentebouillon van een halve liter water met prei, selderij, wortel, peterselie, zo mogelijk peterseliewortel, gekneusde peperkorrels, zout, tijm en laurier.

Laat dit ca drie kwartier zachtjes trekken en zeef dan de bouillon.

Maak een mengsel van kleingesneden groenten: worteltjes in blokjes, sperzieboontjes in kleine stukjes, champignons in plakjes, raapje in stukjes en selderijknol in stukjes, totaal ca 500 gram.

Breng de getrokken bouillon aan de kook, leg de groenten erin en laat die, tegen de kook aan, in ca 20 minuten gaar trekken.

Zeef dan nogmaals de bouillon en neem er 4 dl af.

Smelt de boter, roer de bloem erdoor en maak hiervan met de bouillon een veloutésaus, waardoor u een ei klopt.

Schep dit door de gare groenten.

Bak intussen de taartbodem, het deeg goed inprikken voor het de oven in gaat.

Leg er een hulpvulsel in b.v. groene erwten.

Bak de taartbodem bij 175 graden gaar in 20 30 minuten.

Schep het groentemengsel erin.

Strooi de kaas erop en zet de quiche nog even in een goed warme oven totdat de kaas gesmolten is.