Home > Recepten

Mokka-chocoladeparfait

2 eierdooiers

50 gr suiker

2 dl sterke koffie

1 reep (70 gr) pure chocolade

2 dl slagroom

eventueel koffielikeur of amaretto
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Breek of snijd de chocolade in kleine stukjes, of rasp hem.

Zet de koffie.

Doe de dooiers in een steelpannetje en roer de suiker erdoor.

Blijf roeren tot het een lichtgele, schuimige massa is en de suiker vrijwel is opgelost.

Roer de helft van de koffie erdoor (scheutje voor scheutje).

Zet het pannetje met het eimengsel nu in een grotere pan, waarin water tegen de kook aan wordt gehouden.

Verwarm onder voortdurend roeren.

Haal het pannetje van het vuur als de dooiers beginnen te binden.

Verwarm het niet te ver, want dan kan het gaan schiften.

Roer de stukjes chocolade door de rest van de koffie (de chocolade moet smelten; zet het mengsel zonodig ook even op heet water).

Roer dit door het eimengsel en laat het afkoelen.

(*) Roer er, als het lauw is geworden (koeler dan lichaamstemperatuur), de slagroom door, die u in de tussentijd heeft geklopt.

Neem een puddingvorm, liefst van metaal, bestrijk de binnenkant met een smaakvrije olie (b.v. zonnebloem), of met een deel van de eiwitten (die

u toch overhoudt).

Doe de parfaitmassa in de vorm en zet die een uur of 5 in het vriesvak.



U kunt dit gerecht zonder bezwaar een dag van tevoren maken. Houd voor het opdienen de puddingvorm even in warm water en stort de parfait op een platte schotel.



(*): Als variatie kunt u op dit punt nog een scheut koffielikeur of Amaretto toevoegen.

Notities

Parfait is een soort ijspudding, die moet opstijven in het vriesvak. In tegenstelling tot gewoon ijs hoeft u de parfait niet voortdurend om te roeren. Dat het desondanks geen harde klomp wordt, komt door het gebruik van eierdooiers en slagroom. Dat verhindert, dat het aanwezige water grote kristallen vormt. Daardoor wordt het ook een machtig goedje (maar wel lekker!).



Garneer met bijv. geroosterde amandelsnippers, hazenlnoten, hagelslag, slagroom, choco-koffieboontjes.