Home > Recepten

Jan in de zak 2

300 gr bloem

200 gr boekweitmeel

50 gr gist

2 eieren

50 gr suiker

1/2 l melk

snufje zout

75 gr krenten

75 gr sukade

75 gr rozijnen

stroopsaus



(U mag ook iets minder melk gebruiken.)
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Leng de gist aan met wat lauwe melk, maak een kuiltje in de bloem, schenk de gist hierin, voeg het losgeklopte ei, de melk, suiker en zout toe, meng alles goed dooreen en klop het tot een luchtig deeg.

Voeg de gewassen rozijnen e.d. toe.

Doe het beslag over in een witte katoenen zak (die van te voren met warm water is uitgespoeld en met bloem bestrooid) en bind die dicht, maar zo dat er voldoende ruimte blijft om te rijzen.

Leg de zak in een pan met lauw water (onderop een schoteltje om aanbranden te voorkomen).

Breng dit langzaam aan de kook en laat jan in de zak 2 1/2 uur koken.

Verwijder de zak en snijd de koek met een draad in plakken.

Notities

Presenteer hem met stroopsaus of met gesmolten boter en basterdsuiker.