Home > Recepten

Jan in de zak 3

300 gr bloem

1 ei

zout

150 gr rozijnen

150 gr krenten

150 gr sukade

25 gr verse gist

2 dl melk

boter

1 tl suiker

stroop
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef het bloem en het zout in een kom.

Verwarm de melk tot 40 C, los de gist erin op en roer er de suiker door.

Laat de gistoplossing enige tijd op een tamelijk warme plaats staan (er moeten zich bovenop het mengsel belletjes vormen).

Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing en het ei in.

Roer er met een mixer, voorzien van deeghaken, een glad en klontvrij beslag van.

Kneed de rozijnen, krenten en sukade erdoor.

Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het op een tamelijk warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Spoel een linnen theedoek in warm water en bestrooi de bovenkant met bloem.

Leg de deegbol op de doek en bind deze met een touwtje dicht.

Zorg ervoor dat er in de doek voldoende ruimte overblijft, zodat het deeg nog kan rijzen.

Leg de doek met het deeg op een bord in een pan kokend water. Sluit de pan en kook de jan in de zak in ongeveer 2 1/2 uur gaar.

Steek, om te controleren of het gaar is, een breinaald in het brood; deze moet er schoon en droog uit komen.

Verwijder dan de doek en laat de Jan in de zak even uitdampen.

Notities

Snijd de Jan in de zak in dikke plakken en serveer deze met boter en stroop.