Home > Recepten

Riz la Cond uit de magnetron

Voor de garnering:

100 gr gedroogde abrikozen

2 dl water

2 eetlepels suiker

1 theelepel aardappelmeel



Voor de pudding:

4 dl melk

30 gr paprijst

1/2 vanillestokje

zout

2 blaadjes witte gelatine

2 eierdooiers

80 gr witte basterdsuiker

1 1/2 dl slagroom
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Rijstgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Voor het koken van de rijstebrij in de magnetron is geen tijdwinst in vergelijking met het 'gewone' koken. Het voordeel van de magnetron is echter dat de rijstebrij nooit aanbrandt en ook minder inkookt.



Was de gedroogde abrikozen goed, doe ze met het water en de suiker in een klein ovenvast schaaltje en verwarm ze afgedekt 3 minuten op 100% en 5 minuten op 50%.

Roer intussen het aardappelmeel met 1 eetlepel water los.

Neem de gare abrikozen uit het kookvocht en bind het vocht met het aardappelmeel tot een dunne saus.

Doe de abrikozen erin terug en laat alles afkoelen.

Doe de melk met de rijst, het opengesneden vanillestokje en het zout in een ovenvaste schaal van 2 liter inhoud en breng het afgedekt in 6-8 minuten op 100% aan de kook.

Roer de massa door en kook de rijstebrij afgedekt in 50-60 minuten op 30% gaar.

Vul intussen een puddingvorm van 1 liter inhoud met koud water.

Week de gelatine in ruim koud water.

Roer de eierdooiers met de suiker schuimig.

Verwijder het vanillestokje uit de hete rijstebrij, roer het eidooiermengsel erdoor en verwarm de brij onafgedekt 2-3 minuten op 100% tot deze is gebonden.

Roer tussen door eenmaal.

Knijp de gelatine uit, roer hem door de warme pap en laat deze afkoelen.

Klop de slagroom stijf en schep hem luchtig door de afgekoelde, lobbige rijstebrij.

Giet het water uit de vorm, vul de vorm en laat de pudding in de koelkast tenminste enkele uren opstijven.

Stort de pudding en garneer met de abrikozen.