Home > Recepten

Vleespastei, Braziliaans

250 g bloem

1 theelepel zout

75 g koude boter

1 ei

enkele lepels water

1 lepel olijfolie of zonnebloemolie

350 g mager rundergehakt

1 kleingesneden ui

1 teentje knoflook

1 ontvelde tomaat in stukjes

1 rode peper fijngehakt zonder zaadjes

zout

peper
  • Omschrijving recept: Hartig gebak; Braziliaans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef de bloem met het zout in een kom. Snijd de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelig geheel. Voeg het ei toe, kneed alles snel dooreen en voeg zoveel water toe tot een soepel deeg is ontstaan. Vorm van het deeg een bal en laat deze 1 uur in de koelkast rusten.

Maak intussen de vulling:

Verhit de olie in een pan en bak hierin het gehakt onder voortdurend omscheppen lichtbruin en rul. Voeg de kleingesneden ui, het uitgeperste teentje knoflook, de stukjes tomaat en de fijngehakte rode peper toe.

Draai de hittebron laag en laat alles 15 minuten zachtjes sudderen. Maak het mengsel op smaak met wat zout en peper.

Rol driekwart gedeelte van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ± 3 millimeter dikke lap en bekleed hiermee een springvorm met een diameter van ± 20 centimeter. Doe het gehaktmengsel in de vorm.

Rol de rest van het deeg uit en dek hier de pastei mee af. Druk de deegranden met wat water goed op elkaar vast.

Bak de pastei ± 40 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot hij mooi bruin en gaar is.

Serveer de in punten gesneden pastei warm of koud.