Home > Recepten

Gehakttaart, Provençaals

1 theelepel ansjovispuree (of 2 ansjovisfilets)

versgemalen peper

zout

cayennepeper

1 takje marjolein

1 takje rozemarijn

2 eieren

½ dl runderfond (of rode wijn)

100 g zwarte olijven zonder pit

300 g bladerdeeg (6 velletjes)

1 middelgrote ui

2 teentjes knoflook

1 kleine courgette

½ rode paprika

2 vleestomaten

3 eetlepels olijfolie

150 g rundergehakt
  • Omschrijving recept: Hartig gebak; Frans (Provence)
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Rol het bladerdeeg uit tot een ronde lap van 30cm doorsnee. Bekleed een porseleinen quichevorm met het deeg en prik de bodem op verschillende plaatsen in. Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem in de koelkast.

Pel de ui en de knoflook; snijd de ui ragfijn en druk de knoflook door de knoflookpers. Was de courgette goed en snijd hem met schil in kleine blokjes. Schil de paprika met de dunschiller, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Ontvel de tomaten, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verhit de olie in een braadpan en smoor ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en schep het met een spatel om en om tot het niet meer roze is. Voeg de ansjovispuree, de specerijen en de kruiden toe en laat het gehakt 10 minuten pruttelen. Klop de eieren los met de runderfond of de rode wijn en roer dit door het gehaktmengsel. Neem de pan van het vuur.

Verwarm de oven voor tot 225°C.

Meng de olijven door de gehaktmassa, breng deze vulling nog eens pittig op smaak en schep hem in de quichevorm. Zet de taart op de onderste richel in de oven, schakel de oven na 10 minuten terug naar 220°C en bak de gehakttaart nog 20-25 minuten.

Snijd de taart in punten en schep deze met de pizzaschep op verwarmde borden. Leg er een groentegarnituur naast. Stoof bijvoorbeeld gepelde sjalotjes, groene asperges en artisjokbodems gaar in een beetje boter met een scheutje bouillon.

Notities

Een hartige taart kan uitstekend dienen als maaltijd. Bak de taart in een porseleinen vlaaivorm die wordt bekleed met bladerdeeg, croissantdeeg of korstdeeg. Geef er eventueel nog een frisse groene sla bij.