Home > Recepten

Bigosch 2 (Poolse zuurkool)

1/4 kg zuurkool uit het vat

1 ui

boter of reuzel

3 lepels bloem

3 lepels bouillon

1 blikje tomatenpuree

3 flinke lepels wodka

2 dl droge witte wijn

1 grote zoetzure appel

3 ons kipfilet

3 ons wild

4 ons varkensfilet

1 rookworst van 250 g

1 ons rauwe ham

eventueel meer vlees naar behoefte
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Pools
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Maike Roosenboom

Bereiding

(kok mag overigens altijd drinken tijdens bereiden!) Blancheer de zuurkool en laat deze in een vergiet uitlekken.

Braad de in stukken geknipte (of gesneden) vlees ca. 15 minuten aan in boter of reuzel. Daarna wat laten afkoelen in een schaal.

Bak in het bakvet de in kleine stukjes gesneden uit glazig. Voeg hierna de bloem toe, stevig doorroeren. Hierna de bouillon, tomatenpuree, wodka en de wijn erbij voegen (wijn met kleine scheutjes) en flink doorroeren tot een vrij stevige saus. Op laag vuur eventjes laten doorpruttelen.

In een vuurvaste schaal de zuurkool leggen tot ca. halverwege, het vlees erbovenop, de (verwarmde) rookworst in schijfjes snijden en er bovenop leggen.

Daarna de appel schillen, in dunne partjes snijden en ook erbovenop. Hierop de in stukjes geknipte rauwe ham leggen.

Over dit alles de saus gieten, deksel erop en minstens 2 tot 3 uur in de oven op ca. 150 graden. Af en toe doorscheppen.

Notities

Lekker met eigengemaakte aardappelpuree.

Voor het navolgende recept geldt: maak het eerst volgens recept ook al denk je dat een bepaald ingredient niet lekker zou zijn, het gaat hier om de typische overheerlijke smaak van het geheel. Hoewel dit gerecht voor 6 personen is, heb ik al te horen gekregen dat het meer dan genoeg is voor de gehele Poolse Landdag, maar echt: als ik dit gerecht bereidt, gaat het met 5(!) personen schoon op, ik hou niks over! ATTENTIE: dit gerecht dient 2 tot 3 dagen van tevoren te worden klaargemaakt, b.v. woensdag bereiden, zaterdag eten, als volgt: donderdag en vrijdag het gerecht verwarmen in de oven (hoe vaker opgewarmd, des te lekkerder is het). het is een gerecht 'van restjes'.