Home > Recepten

Khao mun kai (Thaise rijst met kip)

750 a 800 g kippenborst met bot en vel

3 korianderwortels

5 peperkorrels

1.25 l water

1.5 theelepel zout

3 tenen knoflook

2 sjalotjes

2 cm gemberwortel

3 lepels zonnebloemolie

600 g langkorrelrijst

3 a 4 cm gemberwortel voor de saus

1 grote rode chilipeper

1 grote groene chilipeper

1 lepel oestersaus

1 lepel hoisinsaus

2 lepels nam pla

1 lepel lichte sojasaus

1 lepel donkere sojasaus

1 lepel rijstazijn of wijnazijn

1 lepel gefermenteerde zwarte bonen

2 lepels gula djawa

2 stevige tomaten

2 limoenen

korianderblad
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Kipgerechten; Thais
  • Bron: Kwee Siok Lan

Bereiding

Spoel de kip kort in lauw water, doe in een ruime pan met de koriander en peperkorrels, giet het water erop, voeg zout toe en breng op hoog vuur aan de kook. Als het kookt: vuur temperen en 20 minuten sudderen tot de kip gaar is. Schuim de bouillon geregeld af. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Neem de kip uit de bouillon (bouillon bewaren), ontbeen en snijd het vlees in nette stukken.

Pel knoflook en sjalot en snipper fijn. Hak de gemberwortel fijn.

Verhit de olie en bak gember, sjalot en knoflook goudgeel. Voeg de ongewassen rijst toe en bak al omscheppend 3-4 minuten.

Doe de rijst in een grote braadpan en giet er 7.5 dl van de bouillon over. Breng aan de kook, temper het vuur als de bouillon gaat borrelen. Kook op laag vuur de rijst langzaam gaar onder een deksel.

Schil de gember voor de saus en hak fijn. Snipper de peper (met of zonder zaadjes) fijn. Stamp of draai tot een egale pasta. Stamp de zwarte bonen kort mee.

Doe de pasta in een steelpan met dikke bodem en voeg achtereenvolgens oestersaus, hoisinsaus, vissaus, de sojasauzen, wijnazijn, palmsuiker en de rest van de bouillon toe. Breng aan de kook en roer geregeld.

Serveer de rijst op een schaal of op borden. Verdeel de kip erover en lepel de saus erover.

Snij tomaat en limoen in partjes of schijfjes en garneer het gerecht ermee, en met de koriander.