Home > Recepten

Pom 1 (Surinaams-Creools ovengerecht)

1 kip in stukken

zout

peper

nootmuskaat

200 g zoutevlees

1 pakje margarine

3 flinke uien

3 tomaten of 3 lepels tomatenpuree

4 kleine bouillonblokjes

3 dl water

6 takjes peterselie

6 takjes selderij

1.5 kg tayer (liefst geraspt)

sap van 2 sinaasappels en 2 citroenen

2 a 3 lepels suiker
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Kipgerechten; Surinaams (Creools)
  • Bron: Ilse Marie Dorff

Bereiding

Wrijf de kip in met zout, peper en nootmuskaat.

Ontzout het zoutevlees door een kwartiertje te koken en snij in stukjes.

Braad de kip snel bruin (gaar hoeft niet) in de boter. Doe ui, tomaat, zoutevlees, water, bouillonblokjes, peterselie en selderij erbij. Als de blokjes gesmolten zijn, is de kip klaar voor verdere verwerking in de pom.

Rasp de tayer heel fijn en maak op smaak met het vruchtensap, suiker en wat jus van de kip. Doe een laag hiervan in een vuurvaste schaal en bedek met de kipdelen. Bedek dit met de rest van de tayer en giet de rest van de jus erover.

Leg er wat klontjes boter over en bak 1½ uur op 200-240°. De pom krijgt een donkerbruine korst en is goudgeel van binnen als hij gaar is.



Pom is een typisch Creools gerecht. Het wordt gemaakt van kip en taya. Taya of tayer is een grote, dikke wortel met een bruine schil. Als u die schil eraf snijdt, houdt u het gedeelte over dat voor de pom wordt gebruikt. Een surinamer van Creoolse afkomst heeft niet echt een verjaardag gevierd, als er geen pom aan te pas komt. Pom hoort overigens bij alle feesten. De pom wordt in een grote braadslee gebakken en iedereen die op het feest komt, kan meeeten.

Notities

Serveren met rijst en groenten.

Een heel bekend Creools feestgerecht, gemaakt van tayer/taya, een dikke bruine wortel die eerst geschild moet worden en dan fijn geraspt.



NB heel soms smaakt tayer wat bijterig, dat zou te verhelpen zijn door een roestige spijker erdoor te steken, of een groene bakbanaan erin te steken.