Home > Recepten

aardappels, Zeeuwse mosselen & garnalen, geplette

1 kg kruimige aardappels

6 sjalotjes

1 kg mosselen

1 kleine ui

2 takjes selderij

25 g koude boter

4 lepels droge witte wijn

1 dl olijfolie

zout

peper

nootmuskaat

2 theelepels tijm

1 lepel citroensap

1 takje peterselie

10 sprietjes bieslook

100 g Hollandse garnalen
  • Omschrijving recept: Aardappelgerechten; Garnalengerechten; Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Geert van Hecke

Bereiding

Boen de aardappelen goed schoon. Kook 30 minuten in weinig water met zout. Snipper de sjalotjes. Giet de aardappels af en hak fijn. Spoel de mosselen af onder koud water. Snipper het ui. Knip een takje selderij fijn.

Smelt 10 g boter en fruit ui en selderij 1 minuut zachtjes. Schenk de wijn erbij. Kook de mosselen hierin gaar. Verhit de olie. Fruit de sjalot 1 minuut zachtjes. Schep aardappelen, zout, peper, nootmuskaat en tijm erdoor. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het vocht boven een pan. Breng het kookvocht aan de kook. Snij de rest van de boter in klontjes en klop door het kookvocht. Roer van het vuur af de citroensap erdoor. Knip peterselie, bieslook en de rest van de selderij erboven en roer erdoor.

Schep de aardappelpuree in het midden van 4 borden. Verdeel de garnalen erover. Schep de mosselen erom en schep de saus erover.

Notities

Gepubliceerd in de Allerhande. Van Hecke is patron-cuisinier van driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge.

Bereid het gerecht enkele uren van tevoren, de garnalen kunnen er koud bij. Serveer het gerecht niet te warm.