Home > Recepten

Asperges-aardappel-hamterrine, groene

400 g groene asperges

11 plakken ham wat dikker gesneden

zout

1 aardappel van 150 g Superbintje

8 blaadjes gelatine

1 dl slagroom

peper

1 lepels ma´solie

1 lepel Biogarde Roer

1 theelepel Zaanse mosterd

olie
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Aardappelgerechten; Varkensvleesgerechten; Nederlands
  • Bron: Kaatje Bij De Sluis (Blokzijl)

Bereiding

Zet de asperges 15 minuten in koud water.

Vet de cakevorm in en bekleed met 8 plakken ham, laat de ham aan alle kanten 10 cm overhangen.

Snij 2-3 cm van de onderkant van de asperges en snij de kopjes van 12 asperges voor garnering. Bind de kopjes met garen tot een bosje en breng zowel alle asperges als de aparte kopjes in ruim water aan de kook. Haal na 3 minuten met een schuimspaan de kopjes eruit en laat de rest nog 2 minuten koken. Laat afkoelen in het kookvocht.

Schil de aardappels en snij in plakjes van 2 mm. Kook ze in wat kokend water met zout in 5 minuten gaar en spoel in een zeef onder de koude kraan. Uit laten lekken.

Week de gelatine ca. 10 minuten in ruim koud water.

Giet de asperges af en vang 1/4 l vocht op. Breng 2 dl vocht in een steelpan aan de kook met de slagroom. Knijp de gelatine goed uit en roer van het vuur af door het slagroommengsel. Laat 30 minuten afkoelen tot het iets lobbig wordt, roer af en toe.

Beleg de bodem van de terrine met de helft van de asperges, leg de asperges om en om. Bedek met wat room, zodat ze nÚt onder staan (ca 8 lepels).

Leg dakpansgewijs de helft van de aardappels erop, bestrooi met peper en zout en zet ze net onder met de room (ca. 12 lepels). Dek af met 2 plakjes ham. Herhaal dit en bedek de bovenkant met 1 plakje ham.

Vouw de overhangende ham terug en dek de bovenkant ermee af.

Dek af met plasticfolie en laat 4 uur in de koelkast opstijven.

Klop de rest van het aspergevocht, olie, Biogarde en mosterd door elkaar tot een mooie egale saus. Breng op smaak met zout en peper.

Houd de terrine enkele seconden in een bak heet water en maak met een nat mes voorzichtig de randen los. Leg een platte schaal op de terrine en stort de terrine erop. Snij met een nat scherp mes in 8 plakken.

Leg op 4 borden elk 2 plakken. Schenk de saus ernaast en garneer met de aspergekopjes.

Notities

Gepubliceerd in Allerhande.

Benodigdheden

Voor een cakevorm van 26 cm. Verder nodig: bindgaren en plasticfolie.