Home > Recepten

Asperges à la Flamande, traditioneel

1/2 citroen

36 asperges

120 g boter

4 eieren

1 sjalotje

1 teentje knoflook

1 zakje verse provençaalse kruidenmix (AH)

1 kg verse spinazie

3.5 lepels olijfolie

8 plakken Bretonse ham

zout

peper

nootmuskaat
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Mandy de Jong en Jon Sistermans

Bereiding

Boen de citroen goed schoon.

Schil de asperges en snij het houtachtige deel eraf. Spreid de schillen en uiteinden in een lage brede pan met de citroen, 20 g boter en de asperges en zorg ervoor dat de asperges net onder water staan. Breng aan de kook en laat afgedekt 4 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat 15 minuten nagaren.

Kook de eieren in 10 minuten hard. Schrik en pel ze. Wrijf het wit en geel apart door een zeef.

Snipper het sjalotje fijn.

Hak de knoflook fijn.

Neem de Provençaalse kruiden van de takjes en knip heel fijn.

Was de spinazie en laat uitlekken.

Verhit een grillpan of anti-aanbak-koekenpan met ½ lepel olie. Bak per 2 stuks de hamplakken in 1-2 minuten aan beide kanten bruin, bestrooi dan met de kruiden. Smelt dan in de pan zachtjes de rest van de boter (niet kleuren!).

Verhit de rest van de olie in een grote pan. Fruit sjalot en knoflook in de olie. Voeg de spinazie in delen toe en roerbak tot het geslonken, maar nog wel fel-groen is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel de asperges over 4 borden. Leg ham, eiwit en -geel en spinazie ernaast. Schenk de gesmolten boter over de asperges.

Notities

Een recept uit de Allerhande van Mandy de Jong,in 1997 gekozen tot Lady-chef of the Year, en Jon Sistermans, beiden van restaurant Mariënhof (Amersfoort, 1 ster).

Benodigdheden

Gebruik een grillpan.