Home > Recepten

Zuurkool met ham en kluif

750 g zuurkool

8 a 10 jeneverbessen

1 varkenskluif of 750 g hamschijf

2 gesneden uien

8 a 10 peperkorrels

1 laurierblad

zout

200 g ham in dikke plakken

1 grote aardappel geschild

75 g vet

peper
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Varkensvleesgerechten
  • Bron: Trix (gg)

Bereiding

Haal de zuurkool met 2 vorken uit elkaar en leg de groente losjes, met de jeneverbessen i/d pan.

Was de kluif met warm water,leg de kluif i/e andere niet al te grote pan met de helft v/d uien,het laurierblad en een eetlepel zout. Giet zo veel water, tot dat de kluif onder water staat. A/d kook brengen en 1uur 15 min zacht door koken.

Zet na 1 uur koken de zuurkool op met de rest v/d uien en 2,5dl v/d bouillon v/d varkenskluif. Controleer na 15 min koken of de kluif gaar is en leg deze op de zuurkool.

Neem het laurierblad en eventueel ook de peperkorrels uit de bouilon. Maak rolletjes v/d ham en warm die op i/h bouillon. Leg ze na 5-8 min i/d pan met zuurkool. Rasp de aardappel of maak deze zeer fijn en roer de aardappel door de bouillon. Laat de bouillon al roerend

binden. Schep deze saus door de zuurkool met ham en kluif en voeg naar smaak vet of boter, peper en zout toe.