Home > Recepten

Fricasseé van kip en garnalen

400 g kipfilets

3 sjalotjes

2 teentjes knoflook

200 g champignons

1 rode paprika

paprikapoeder

versgemalen peper

zout

40 g boter

30 g bloem

2 dl gevogeltefond

2 dl slagroom

1 dl Noilly Prat

200 g gekookte grote garnalen

fijngesneden peterselie

geknipt bieslook
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Garnalengerechten; Frans
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Snijd de kipfilets in kleine blokjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze ragfijn. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Rooster de paprika in de oven of boven aan een gasvlam tot de schil blakert; laat even afkoelen en ontvel de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes. Bestrooi de kipfilet met paprikapoeder, peper en zout.

Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de kipfilet in porties goudbruin in steeds circa 7 minuten. Schep ze uit de pan en houd ze apart.

Smoor sjalot en knoflook in de braadboter, schep de champignons erdoor en bestrooi het geheel met de bloem. Roer alles door en voeg al roerend de gevogeltefond, de slagroom en de Noilly Prat toe; laat deze saus 15 minuten zachtjes garen. Doe de stukjes kip na 10 minuten in de saus en laat ze nog 5 minuten meewarmen.

Breng de saus op smaak met peper en zout en meng de garnalen en de paprikaruitjes erdoor.

Serveer de fricasseé op vier verwarmde borden en bestrooi ze met peterselie of bieslook. Geef er pasta of rijst en een groene salade bij.

Notities

Een bijzonder feestelijk gerecht van gevogelte en schaaldieren in een romige Noilly Prat-saus. De kruidige smaak van deze Franse vermout geeft een mediterraan tintje aan het geheel.



Als u bij deze fricasseé een ander bijgerecht geeft dan risotto kunt u het paprikagarnituur vervangen door enkele draadjes saffraan; dat geeft de saus een mooie kleur en een exotischer smaak.