Gumbo Ya Ya (met kip en worst) |
|
375 g bloem 1.5 theelepel cayennepeper 1 theelepel peper 2 theelepels zout 1 kip van 1.5 a 2 kg in stukjes 250 ml olie 2 fijngesneden uien 250 g gehakte selderij 185 g gehakte groene paprika 2 theelepels knoflook 2.25 l kippenbouillon 500 g witte beuling of andouillette 1 theelepel tijm 2 laurierbladeren 80 g gehakte peterselie file-poeder voor garnituur |
|
BereidingSnij de worst in plakken van 1 cm dik.meng 125 g bloem, 1/2 theelepel cayenne, peper en 1 theelepel zout en bestrooi de kip ermee. Braad de kip aan in 60 ml olie en houd apart. Temper het vuur, roer de bodem van de pan schoon en neem van het vuur. Voeg de rest van de olie toe en voeg geleidelijk de bloem toe tot een roux ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en laat de roux zeer donker kleuren onder voortdurend roeren (duurt 20 minuten). Voeg de groenten behalve de knoflook toe en laat 5 minuten koken. Voeg de knoflook toe en laat 1-2 minuten koken. Doe in een grote pan. Roer de bouillon erdoor. Breng aan de kook en temper het vuur. Voeg kip, worst, peper, zout, tijm en laurier toe, laat 1.5-2 uur zachtjes koken. Roer de peterselie erdoor. Geef de file er apart bij. NotitiesUit Louisiana.File is sassefrasblad-poeder en wordt gebruikt om te binden. Dit gebeurt nadat de pan van het vuur is genomen. Als de file eenmaal is toegevoegd, kan de gumbo niet opnieuw worden opgewarmd Serveer met rijst. |
Home > Recepten