Home > Recepten

Gumbo Ya Ya (met kip en worst)

375 g bloem

1.5 theelepel cayennepeper

1 theelepel peper

2 theelepels zout

1 kip van 1.5 a 2 kg in stukjes

250 ml olie

2 fijngesneden uien

250 g gehakte selderij

185 g gehakte groene paprika

2 theelepels knoflook

2.25 l kippenbouillon

500 g witte beuling of andouillette

1 theelepel tijm

2 laurierbladeren

80 g gehakte peterselie

file-poeder voor garnituur
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Cajun; Amerikaans (Louisiana)
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Culinaria USA

Bereiding

Snij de worst in plakken van 1 cm dik.

meng 125 g bloem, 1/2 theelepel cayenne, peper en 1 theelepel zout en bestrooi de kip ermee.

Braad de kip aan in 60 ml olie en houd apart.

Temper het vuur, roer de bodem van de pan schoon en neem van het vuur. Voeg de rest van de olie toe en voeg geleidelijk de bloem toe tot een roux ontstaat.

Zet de pan weer op het vuur en laat de roux zeer donker kleuren onder voortdurend roeren (duurt 20 minuten).

Voeg de groenten behalve de knoflook toe en laat 5 minuten koken.

Voeg de knoflook toe en laat 1-2 minuten koken.

Doe in een grote pan. Roer de bouillon erdoor. Breng aan de kook en temper het vuur.

Voeg kip, worst, peper, zout, tijm en laurier toe, laat 1.5-2 uur zachtjes koken.

Roer de peterselie erdoor.

Geef de file er apart bij.

Notities

Uit Louisiana.

File is sassefrasblad-poeder en wordt gebruikt om te binden. Dit gebeurt nadat de pan van het vuur is genomen. Als de file eenmaal is toegevoegd, kan de gumbo niet opnieuw worden opgewarmd



Serveer met rijst.