Home > Recepten

Hennepot

2 kippen

500 g kalfsvlees

1 ui

kruidnagel

1 wortel

peper

zout

1 citroen

1 dl witte wijn

2 dl (bier)azijn

tijm

75 g gelatine

boter
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Wina Born

Bereiding

Ontvel de kippen en hak in 8 stukken, snij het kalfsvlees in groffe blokken. Zet het vlees op met een met kruidnagel bestoken ui, in repen gesneden wortel, sap van ½ citroen, wijn, de helft van de azijn, peper, zout, tijm en laurier en laat een uurtje sudderen tot het gaar is.

Neem het vlees van de botten en verdeel in stukjes. Leg het vlees in een glazen of stenen pot. Snij de rest van de citroen in plakken en leg erop.

Zeef het kookvocht door een natte doek.

Week de gelatine in koud water en knijp uit.

Verwarm het kookvocht, los de gelatine erin op, voeg de rest van de azijn toe en eventueel peper en zout en giet over het vlees. Laat even opstijven en giet er dan een laagje gesmolten boter op. Zet tot gebruik koel weg.

Voor opdienen: vlees en gelei op een met slablaadjes bedekte schaal doen, garneren met tomaat, hardgekookte eierpartjes, radijs etc.

Notities

Lekker met aardappelpuree.



Dit is een zeer oud gerecht uit Poperinge, voor de kermisweek na Maria Ommegang (de eerste zondag in juli). Hierbij wordt herdacht dat Maria in 1479 een doodgeboren kindje tot leven wekte. De huisvrouwen zorgen ervoor dat er van tevoren hennepotten in de kelder klaarstaan, zodat ze kunnen delen in de feestvreugde.