Home > Recepten

Kalkoen, Noorditaliaanse kerst-

1 kalkoen van 4 kg

500 g gekookte gepelde kastanjes

1 oude bruine boterham zonder korst

100 g kalfsgehakt

50 g fijngesneden ontbijtspek

2 a 3 lepels grappa of cognac

zout

peper

300 g appels cox orange pippin

300 g peren doyenne du comice

300 g pruimedanten zonder pit

75 g grofgehakte walnoten

50 g boter

boter om in te vetten

djahe
  • Omschrijving recept: Kalkoengerechten; Italiaans (noorden)

Bereiding

Doe de kastanje in een ruime kom. maal het brood en meng met de kastanjes door het gehakt, spek en grappa.

Snij appels, peren en pruimedanten (eventueel in grappa geweekt) in kleine stukjes. Meng vruchten en walnoten met de vleesmassa, roer tot slot de zachte boter erdoor en 1 theel. of meer djahé.

Vul de kalkoen ermee (niet te stijf), naai dicht en zet de kalkoen in een met boter ingewreven braadslede. Zet 3 uur op 180 graden, bedruip regelmatig en bedek het borstvlees tijdens wegens uitdrogen.