Home > Recepten

Paling uit de polder (met groene kruiden)

1 kg paling

gekneusde peperkorrels

zout

tijm

laurier

azijn

bieslook

pimpernel

dragon

kervel

lente-ui

1 ei

olie

bloem

zeer droog witbroodkruim

olie om te frituren

citroen

4 lepels olie voor de vinaigrette

1 a 2 lepels azijn voor de vinaigrette

1 schepje mosterd voor de vinaigrette

zout voor de vinaigrette

peper voor de vinaigrette

peterselie voor de vinaigrette
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaamse polders)
  • Bron: Wina Born

Bereiding

Snij de paling in moten.

Breng water met wat zout aan de kook met wat peperkorrels, tijm, laurier en een scheut azijn. Laat enkele minuten doorkoken.

Doe de paling erin en houd een kwartiertje tegen de kook aan. Giet af, dep de paling droog met keukenpapier.

Hak de groene kruiden zeer fijn. Klop het ei los met enkele druppels olie.

Haal de palingmoten door de bloem, schud het overtollige bloem eraf, dan door de groene kruiden (goed aandrukken!), dan door het geklopte ei en dan door het droge broodkruim.

Bak in de hete frituur goudbruin en krokant.

Serveer met de vinaigrette, partjes citroen en takjes peterselie.

Notities

Een recept uit de Vlaamse polders, waar veel paling is. Het geheim is: de paling even voorkoken, waardoor de grondsmaak verdwijnt en het vlees stevig wordt.

Serveer met goed boerenbrood.