Home > Recepten

Zeeduivel met peterseliesaus, gebakken

4 zeeduivelfilets

1 blikje ansjovisfilets (op olie)

versgemalen peper

versgemalen zout

100 g boter

maïsolie

1 pak spaghetti (tricolore)

1 sjalot

1 prei

300 ml visfond

400 ml witte wijn

2 teentjes knoflook

1 bos peterselie

olijfolie extra vierge
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sausjes; Italiaans
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Kerf de zeeduivelfilets op een aantal plaatsen schuin in. Halveer de ansjovisfilets overlangs en snijd ze in stukjes even lang als de inkepingen; steek ze in de visfilets.

Laat voor de saus de visfond tot 1 dl inkoken, voeg de wijn toe en laat de saus tot tweederde inkoken. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit boven de saus, breng hem op smaak met peper en zout. Was de peterselie goed en laat hem uitlekken. Snijd de blaadjes ragfijn en roer ze door de saus; bind de saus iets door de olijfolie erdoor te kloppen.

Breng een pan water met zout en een scheutje olie aan de kook en kook hierin de pasta beetgaar volgens voorschrift op de verpakking. Snijd de sjalot en het wit van prei ragfijn en smoor ze in 2 eetlepels maïsolie glazig. Giet de pasta af en meng het sjalotmengsel erdoor.

Verhit een laagje maïsolie in een grote koekenpan en bak de visfilets, bak eerst de ingekerfde kant circa 5 minuten, keer ze en bak de andere kant in circa 5 minuten gaar en goudbruin.

Verdeel de pasta op vier verwarmde borden en leg er een zeeduivelfilet op. Giet een beetje saus rondom en serveer de rest van de saus in een kom erbij.

Notities

Geef er gesmoorde worteltjes of venkel bij.



Bij olijven en kappertjes denkt men aan de Middellandse Zee. In de Provence maakt men hiervan een bijzondere pasta: tapenade.



Pasta bestaat in verschillende kleuren, voor groene pasta wordt aan het deeg spinazie toegevoegd, voor gele pasta ei en voor rode pasta tomaat. Gebruik voor dit gerecht zo'n pasta tricolore.