Home > Recepten

Gamba's met gekruide tomatensaus, geconfijte

600 g gamba's

olijfolie extra vergine

versgemalen peper

versgemalen zout

1 takje rozemarijn

1 takje tijm

2 sjalotjes

2 teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

2 theelepels pili-pili

250 g gezeefde tomaten

½ dl rode wijn

1 takje tijm

1 takje rozemarijn

1 laurierblad
  • Omschrijving recept: Garnalengerechten; Sausjes; Spaans
  • Bereidingstijd: 3 uur
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Pel de garnalen en verwijder aan de rugkant de zwarte darmstreng. Doe de garnalen in een kleine pan en giet er zoveel olie op dat ze net bedekt zijn.

Voeg peper, zout, rozemarijn en tijm toe en verwarm het geheel tot circa 60 °C. Laat de garnalen op heel laag vuur 1 uur konfijten.

Neem ze eruit en laat de olie afkoelen; zeef de kruiden eruit. Bewaar de garnalen onder de olie. Verwarm ze voor gebruik.

Pel voor de tomatensaus de sjalotjes en de knoflook; snijd de sjalotjes fijn en pers de knoflooktenen.

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en smoor sjalot, knoflook en pili-pili enkele minuten. Voeg gezeefde tomaten toe, doe de kruiden en de rode wijn erbij en laat de tomatensaus met een deksel op de pan op laag vuur 2 uur sudderen. Verwijder de kruiden.

Giet op vier verwarmde borden een spiegeltje van tomatensaus en leg er enkele garnalen in. Serveer er pasta bij, bijvoorbeeld schelpjes of minispiraaltjes en een groene groente.

Notities

Dit gerecht kan heel goed een dag van tevoren worden gemaakt. Vlees of vis die in de olie op heel laag vuur zijn gegaard, kunnen onder de olie zeker een week in de koelkast worden bewaard. Het is handig om van de tomatensaus een grotere hoeveelheid te maken en deze in porties in te vriezen.