Home > Recepten

Hjerring op syn Harnsers (Harlingen)

1 kg kruimige aardappels

zout

8 haringen

4 sjalotten

4 eieren

80 g boter

375 ml zure room

1/2 theelepel suiker

1/2 theelepel boter om in te vetten
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Nederlands (Harlingen)
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Schil de aardappels en kook met weinig water en zout in 20 minuten gaar.

Leg de haringen 10 minuten in zout water.

Splits de eieren. Snipper de sjalotjes.

Halveer de haringen in de lengte.

Verwarm de oven voor op 175°. Vet de schaal in.

Verhit in een pan 20 g boter en bak de sjalotjes in 4 minuten lichtbruin. Schep in een kom en laat iets afkoelen. Roer er 125 ml zure room door en de haring.

Doe dooiers, aardappels, 250 ml zure room en rest van de boter bij elkaar en stamp ze met de stamper. Klop de eiwitten stijf en spatel door de aardappelpuree. Breng op smaak met suiker en zout.

Schep de helft van het pureemengsel in de ovenschaal, verdeel het haringmengsele rover, doe de rest van de puree erover en bak in 45 minuten gaar.

Neem uit de oven en laat 5 minuten rusten.

Benodigdheden

Voor een ovenschaal van 20 x 30 cm