Home > Recepten

Mosselen in bier

4 kg mosselen

1 grote ui

1 prei

1 winterwortel

enkele stengels bleekselderij

enkele takjes peterselie

2 eetlepels maïsolie

1 flesje bruin bier

2 eetlepels citroensap

25 g koude boter

versgemalen peper

zout
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Maak de mosselen goed schoon en was ze.

Pel de ui en snijd hem in blokjes. Maak de groenten schoon en snijd de prei in ringen, de winterwortel in blokjes en de selderij in schijfjes. Was de peterselie en snijd een deel ervan fijn; houd dit apart.

Verhit de olie in een grote pan en smoor alle groenten en de peterselie 10 minuten, verdeel de mosselen erop en giet het bier erover. Breng de inhoud van de pan aan de kook, draai het vuur halfhoog en leg een deksel op de pan; laat de mosselen in circa 8 minuten gaar koken. Schud de pan regelmatig om zodat alle mosselschelpen de ruimte krijgen om zich te openen.

Neem de pan van het vuur en schep de mosselen uit de pan. Zeef het kookvocht in een schone pan (u kunt de groenten als u wilt bij de mosselen serveren) en breng het met het citroensap aan de kook. Klop steeds kleine stukjes boter door de vloeistof tot het een gebonden saus is. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer de achtergehouden peterselie erdoor.

Serveer de mosselen uit de pan of in een grote schaal met de saus en naar smaak de groenten. Frites of stokbrood zijn er lekker bij.

Notities

Mosselen waren vroeger alleen te koop als de r' in de maand was; tegenwoordig zijn ze bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De ware liefhebber eet ze zelfs rauw. Degenen die mosselen te zwaar eten vinden, kunnen het sluitmondje' dat rondom de mossel zit eraf halen.

Kijk voor het koken de mosselschelpen altijd goed na om te zien of ze allemaal goed gesloten zijn. Neem de schelpen een voor een in de hand en druk er licht op: als de schelp zich sluit is de mossel prima. Gooi kapotte schelpen altijd weg net als de schelpen die na het koken nog gesloten zijn.

Was de mosselen een aantal keren goed in koud water.