Home > Recepten

Mosselterrine

1 stengel bleekselderij

2 kg verse mosselen

3 takjes peterselie

1 dl droge witte wijn

5 blaadjes gelatine

1 sjalotje

2 theelepels boter

1 lepel bloem

2 dl slagroom

zout

peper

1 lepel witte wijnazijn

1 lepel olie

1 theelepel Zaanse mosterd

75 g veldsla
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten
  • Bron: Maartje Boudeling

Bereiding

Snij de bleekselderij in stukjes. Doe met de mosselen in een grote pan, knip de peterselie erboven, doe de wijn erin en kook tot de schelpen open zijn. Schep de mosselen in een vergiet.

Week in ruim water 1 blaadje gelatine voor 5 minuten.

Maak een theedoek vochtig en leg in een zeef, passeer het kookvocht erdoor en meet 2½ dl ervan af, gooi de rest weg. Verwarm ½ dl in een steelpan. Knijp het blaadje gelatine goed uit en roer van het vuur af door het vocht tot het is opgelost. Iets laten afkoelen.

Bekleed de vorm met plasticfolie en giet ½ cm gelatinemengsel erin, zet in de koelkast en laat 30 minuten opstijven.

Snipper het sjalotje en fruit zachtjes 2 minuten in de boter. Roer de bloem erdoor. Doe scheutje voor scheutje al roerend de rest van het vocht erbij en roer tot er een gladgebonden saus is. Roer er 1 dl slagroom door. Laat de saus 15 minuten zachtjes koken, roer af en toe.

Week de rest van de gelatine ca.5 minuten. Neem de mosselen uit de schelp. Knijp de gelatine uit en los al roerend door de saus, die van het vuur is genomen. Pureer dit met 200 g mosselen tot een gladde puree, Wrijf dan door een zeef.

Klop de rest van de slagroom stijf en schep luchtig door de mosselpuree. Breng op smaak met peper en zout. Schep in de vorm, strijk de bovenkant glad. Afgedekt in de koelkast laten opstijven (ca.3 uur).

Roer azijn, mosterd en olie tot een sausje en roer de sla erdoor. Stort de terrine op een houten plank. Verwijder de folie en snij de terrine in 8 plakken. Verdeel de sla over 4 borden en leg in het midden 2 plakjes terrine. Garneer met de rest van de mosselen en serveer met toast.

Notities

Een recept uit de Allerhande van oktober 1993 van Maartje Boudeling, chefkok van Inter Scaldes in Kruiningen (2 Michelinsterren).



Lekker met toast.

Benodigdheden

Voor een rechthoekige vorm van ½ l (bijv.botervloot)