Home > Recepten

Sushi 1

250 g Japanse rondkorrelrijst

80 ml rijstazijn voor de rijst

4 theelepels suiker voor de rijst

2 theelepels zout voor de rijst

4 velletjes gedroogde nori

1 theelepel wasabi

1 lepel geroosterd sesamzaad

120 g gerookte zalm of krab

1 komkommer (klein)

1 avocado

1/2 theelepel olie voor de saus

60 ml rijstazijn voor de saus

60 ml tamari
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sushi; Borrelhapjes; Japans
  • Aantal Porties: 32
  • Bron: François Fortin

Bereiding

Was de rijst enkele malen en kook in 1/2 l water in 5 minuten gaar, daarna afgieten.

Roer rijstazijn voor de rijst, suiker en zout door elkaar en breng aan de kook. Giet over de rijst en roer met een houden lepel goed door elkaar. Laat afkoelen.

Halveer de nori en leg op de matjes. Bestrijk met wat wasabi. Verdeel over elk velletje 4 lepels rijst en laat een rand van 2 cm onbedekt. Strooi sesamzaad over de rijst.

Snij zalm of krab in smalle reepjes. Snij de komkommer in smalle reepjes. Snij de avocado in dunne plakjes. Leg alles naast elkaar in het midden van de rijst, paralel met de onbedekte rand (als een gerolde sigaret).

Rol de sushi met behulp van de matjes stevig op en laat 5 minuten rusten.

Meng voor de saus de olie, rijstazijn en tamarisaus.

Snij de sushirollen in 4 gelijke stukken en serveer met de saus.

Benodigdheden

Nodig: 8 sushi-matjes van bamboe (maki-su)