Home > Recepten

Goulash 3

500 gr uien

100 gr boter of vet

1 eetlepel paprikapoeder

± 1/4 liter water

250 gr tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree

± 10 gr zout

500 gr blokjes rund-, kalfs- of varkensvlees, of gemengd

kummel, majoraan

1/2 eetlepel azijn



De 3 genoemde kruiden kunt u door goulashkruiden vervangen.
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Vleesgerechten; Hongaars
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de uien schoon, snijd ze in plakken en bak die in de boter of het vet goudgeel en gaar.

Voeg wat koud water toe en roer dan het paprikapoeder door de uien.

Voeg de geschilde en in stukken gesneden tomaten of de tomatenpuree, de rest van het water, het zout, het vlees, de kummel, de majoraan en de azijn toe en laat alles samen stoven tot het vlees gaar en mals is (3/4-1 uur voor mals vlees, ± 2 1/2 uur voor taai vlees).

De saus is gebonden door de uien.

Geef er gekookte aardappelen of rijst en sla of gekookte groenten bij.

Notities

Als ik in een restaurant kom dan valt mij altijd weer op dat de goulash steevast als stoofpotje op de kaarten wordt gezet... en ook hier weer. :-( Wat wij allemaal buiten Hongarije als goulash betitelen heet in Hongarije pörkölt, uitgesproken als PURkult. Als je in Hongarije een goulash bestelt dan krijg je een welgevulde runderbouillon, het recept van de nomaden en herders dat alleen bestond uit de dingen die ze om zich heen hadden. Hieronder het recept van de goulash zoals mijn oma (een Hongaarse) mij heeft geleerd: