Home > Recepten

Gourmetten

1 stengel citroengras

8 grote rauwe garnalen

2 kipfilets

300 g tartaartjes

1 courgette

100 g champignons

2 sjalotten

8 kerstomaatjes

olijfolie

versgemalen peper

zout

100 g mager rookspek

1 sjalot

1 teentje knoflook

1 dl ketjap

0,5 theelepel sambal oelek
  • Omschrijving recept: Vleesgerechten; Gourmetten; Marinades
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Pel voor de marinade de sjalot en de knoflook en snijd ze ragfijn. Roer de ketjap en de sambal erdoor. Knip het bovenste deel van het citroengras, knip de rest in stukjes en roer ze door de marinade. Leg de garnalen erin en zet de schaal afgedekt minstens 1 uur in de koelkast.

Snijd de kipfilets in plakjes, peper ze. Voeg peper en zout aan de tartaar toe en vorm er platte koekjes van.

Schil de courgette, snijd de courgette in dunne schijfjes en bestrijk ze met olie. Maak de champignons schoon en snijd grote hoedjes doormidden. Pel en snipper de sjalotten, was de kerstomaatjes.

Zet alles in schaaltjes klaar of verdeel het op vier borden. Zet ook schaaltjes saus, voorgekookte aardappeltjes en stokbrood op tafel en verhit de gourmetplaat.

Notities

Pas op met rauw vlees en gevogelte

Niet alleen bij gourmetten, maar ook bij barbecuen en fondue is het heel belangrijk voorzichtig te zijn met de rauwe producten. Voedselvergiftiging ontstaat vooral doordat varkensvlees en gevogelte niet volledig gaar gegeten worden. Vaak ook wordt het gegaarde vlees snel even op het bord met het rauwe vlees gelegd waardoor bacteriën op het bereide vlees terechtkomen.