Home > Recepten

Jambon persillé (Bourgogne) of Jambon de Pâques

1.5 kg rauwe ham (eventueel gekookte)

2 gespleten kalfspoten of varkenspoten

2 gehalveerde uien

bouquet garni

12 peperkorrels

1 prei

3 bleekselderijstengels

2 wortelen

witte wijn

6 gehakte sjalotjes

peterselie
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Frans (Bourgogne)

Bereiding

Bij gebruik rauwe ham: blancheer die 5 minuten met 2 gespleten kalfs- of varkenspoten. Gebruik anders evenveel gekookte ham.

Schroei de uien bruin in een vlam.

Doe poten, bouquet garni, peperkorrels, prei, bleekselderij, wortelen, ½ l witte wijn en de ham met genoeg water om het onder te zetten in een pan en kook 2,5-3,5 uur, reeds gekookte ham komt er halverwege bij.

Koel wat af, haal het vlees eruit, snij het vlees van de botten, trek de ham uit elkaar en kook de bouillon in tot 1,5 l. Meng het vlees met 1 dl witte wijn, sjalotjes en peterselie.

Zeef de bouillon en bedek er een laagje vlees mee, koel af, herhaal dit. Zet 3-4 uur koel weg.

Notities

Dit wordt 2e Paasdag gegeten. Kan 7-10 dagen bewaard worden.