Home > Recepten

Kalfsribstuk met witte-wijnsaus

1 kleine ui

2 teentjes knoflook

100 g wit van prei

100 g wortel

100 g bleek- of knolselderij

boter

1 fles droge witte wijn

5 dl kalfsfond

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

versgemalen peper

zout

1 kalfsribstuk à 1,5-2 kg

olijfolie
  • Omschrijving recept: Kalfsvleesgerechten; Sausjes
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Snijd voor de wijnsaus de ui, de knoflook en de groenten fijn.

Verwarm de boter in een braadpan en laat ui, knoflook en groenten kleuren. Voeg de wijn, de fond, laurier en tijm toe en breng het geheel aan de kook. Laat het in de open pan een half uur trekken.

Neem het vlees minstens 2 uur voor het bereiden uit de koelkast.

Bestrijk het met olie en maal er peper boven. Zet het afgedekt in een niet te warme ruimte. Verwarm de oven voor tot 225°. Leg het vlees in een braadslee en schuif deze op de tweede richel van onderaf in de oven. Laat de bovenkant goudbruin braden; keer het vlees en schakel de oven terug naar 180°.   Bedruip het vlees af en toe met het uitlopende braadvocht en laat de andere kant ook goudbruin braden.

Neem het vlees als het de gewenste gaarheid heeft bereikt (zie tip) uit de oven en laat het afgedekt met aluminiumfolie 15 minuten tot rust komen. Zeef de wijnsaus in het braadvet en laat de saus goed inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd voor ieder een dikke plak van het vlees en leg deze met de rest van het stuk op een plank. Giet de saus in een sauskom. Geef er een aardappelschotel en gesmoord witlof bij.

Notities

Een groot stuk kalfsvlees kan uitstekend in de oven worden bereid, denk er bij dit ribstuk aan dat een kort, dik stuk een langere braadtijd heeft dan een langer en dunner stuk. Laat het niet gaar worden, maar braad het rosé. Prik het vlees, als u dat lekker vindt, op enkele plaatsen in en steek er reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes in.