Home > Recepten

Lamsbout op Romeinse wijze

1 lamsbout (met bot)

enkele teentjes knoflook

1 takje verse rozemarijn

versgemalen peper

zout

olijfolie extra vergine

50 g boter

droge witte wijn

6 middelgrote aardappels

8 sjalotjes

2 venkelknollen

4 meiraapjes (of koolrabi)
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Italiaans
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 225°C. Schuif de braadslee onder in de oven en het rooster op de middelste richel.

Laat de lamsbout goed op kamertemperatuur komen. Prik de lamsbout op de bolle kant op regelmatige afstanden in. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in smalle reepjes. Pluk de naalden van de rozemarijn. Steek knoflookreepjes en rozemarijnnaalden in de kerven, peper en zout het vlees en bestrijk het met olijfolie. Braad het vlees op het rooster in de oven rondom 15 minuten bruin. Schakel de oventemperatuur terug naar 175°C en braad het vlees in nog circa 45 minuten rosé. Laat de boter in de braadslee smelten en schep regelmatig het braadvocht met een sauslepel uit de braadslee en bedruip het vlees ermee.

Maak de groenten schoon en snijd ze in niet te kleine stukjes. Laat de groenten de laatste 25 minuten braadtijd in de braadslee meegaren.

Neem het vlees uit de oven en laat het enige tijd onder aluminiumfolie rusten. Schep de groenten uit de braadslee en laat ze in een zeef uitlekken. Giet het braadvet in een pan, schep met een sauslepel het vet eraf en blus met witte wijn. Laat de saus iets inkoken.

Snijd het vlees in plakken en serveer deze op verwarmde borden, of leg het op een vleesplank en snijd het aan tafel aan. Serveer de groenten en de saus erbij.

Notities

Rozemarijn, tijm en salie zijn kruiden die in de meeste Italiaanse gerechten worden gebruikt als smaakmakers.