Home > Recepten

Rosbief met rode wijnsaus

100 g winterwortel

150 g ontbijtspek in blokjes

1 teen knoflook

1.5 theelepel tijm voor de saus

2 laurierblaadjes voor de saus

25 g bloem

1/2 lepel tomatenpuree

1/2 theelepel suiker

1/2 l rode Bordeaux of Cote du Rhone

1/2 vleesbouillonblokje

50 g koude roomboter voor de saus

zout

peper

750 g rosbief

1 theelepel tijm

1 theelepel rozemarijn

75 g boter

zout

peper

2 laurierblaadjes

2 takjes peterselie

1 dl rode wijn
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Sausjes
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Snij de wortel in blokjes, snipper het ui.

Bak in een braadpan de spekjes op laag vuur 10 minuten.

Pers knoflook erboven uit. Voeg wortel, ui, tijm en laurier toe en laat 10 minuten zachtjes bakken.

Bloem, tomatenpuree en suiker erdoor roeren.

Roer de wijn erbij maar hou 1 lepel achter.

Roer 5 dl water erdoor.

Verkruimel het bouillonblokje erboven.

Laat in 15 minuten op matig hoog vuur tot ca.4 dl inkoken.

Zeef de saus.

Snij de koude boter in blokjes en klop ze er in gedeelten door tot een mooi gebonden saus ontstaat.

Roer de achtergehouden lepel wijn erdoor.

Breng op smaak met zout en peper.

Laat het vlees 15 minuten op kamertemp komen. Eventueel droogdeppen met keukenpapier. Wrijf in met tijm en rozemarijn.

Verhit de boter in een braadpan. Bak de rosbief snel rondom bruin, bestrooi met zout en peper.

Voeg laurier en wijn toe.

Laat met de deksel schuin op de pan in ca.35 minuten rosé bakken. Neem de pan van het vuur en laat 5 minuten rusten.

Snij het vlees in dunne plakken, leg op een schaal, schenk er wat saus over.

Knip de peterselie erboven.

Serveer de rest van de saus erbij in een kommetje.