Home > Recepten

Varkenshaasje met perencompote in een rijstrand

4 stoofperen

4 dl rode wijn

1 kaneelstokje

1 schijfje verse gemberwortel (1 theelepel poeder)

5 kardemompeulen (of 0,5 theelepel gemalen)

1 teentje knoflook

500 g varkenshaas

versgemalen peper

1 theelepel gemberpoeder

300 g langkorrelrijst

50 g boter

zout

wijn (of bouillon)

1 eetlepel aardappelmeel

1 eetlepel balsamicoazijn
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Rijstgerechten
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Schil voor de compote de stoofperen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Breng in een pan de wijn met het kaneelstokje, de gemberwortel, de kardemompeulen en het gepelde teentje knoflook aan de kook en laat de peren hierin op laag vuur in 1-1½ uur gaarkoken.

Wrijf de varkenshaasjes rondom in met peper en gemberpoeder en zet ze 15 minuten afgedekt op een koele plaats.

Zet de rijst op met 3½ dl water (of volgens voorschrift op het pak), breng dit aan de kook, roer een keer goed en laat de rijst met het deksel op de pan op laag vuur in circa 25 minuten gaar en droog koken.

Verwarm de boter in een braadpan tot hij uitgebruist is. Zout de varkenshaasjes en braad ze rondom bruin in de boter, voeg een scheutje wijn of bouillon toe en laat het vlees met het deksel schuin op de pan in circa 20 minuten gaarstoven; keer het af en toe.

Meng voor de perencompote het aardappelmeel aan met de balsamicoazijn en een scheutje water. Schep de peren uit het pocheervocht, zeef dit en breng het weer aan de kook. Roer het aangemengde aardappelmeel erdoor en laat het 1 minuut koken. Verwarm de peren weer in deze saus.

Druk de rijst in een rijstrand en stort de rand op een verwarmde schaal. Schep een deel van de perencompote in de rand en serveer de rest in een schaal. Snijd de varkenshaasjes in plakken en serveer ze bij de rijstrand.

Notities

Stoofperen is een echt winters gerecht, lekker in combinatie met vlees of wild. Met stoofperen uit glas kunt u het hele jaar door van dit heerlijke gerecht genieten.