Home > Recepten

Pecannoot, bevroren, en sinaasappelmousse

115 g poedersuiker voor de praline

30 ml water voor de praline

85 g geroosterde gehakte pecannoten voor praline

6 eiwitten voor de mousse

225 g poedersuiker voor de mousse

2 dl room voor de mousse

3 dl garderoom voor de mousse

45 g gesuikerde sinasschil voor mousse

5,7 dl melk voor roomsaus

1 gespleten vanillestokje voor de roomsaus

6 dooiers voor de roomsaus

130 g suiker voor de roomsaus

schil en partjes sinaasappel voor roomsaus

2 sinaasappels voor de schil

55 g suiker voor de schil
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 12
  • Bron: Roald Dahl

Bereiding

Bedek een bakplaat met alufolie en kwast die in. Bekleed een kom van 2,5 l met plasticfolie (eerst de kom even nat maken). Het moet in het vriesvak passen!



PRALINE: kook suiker en water, roer niet! Laat het zo goudbruin worden Doe de noten er door en giet op de bakplaat. Laat afkoelen, doe dan in een plastic zak en vergruizel met een deegrol.



MOUSSE: klop de eiwitten en voeg geleidelijk de suiker toe. Doe de kom boven een pan zachtkokend water en klop door tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, doorkloppen tot het is afgekoeld, deze meringue moet nu goed stijf zijn! Meng de romen en klop niet helemaal stijf (duurt een tijdje!). Spatel door het meringuemengsel met de praline en de geconfijte sinaasappelschil. Doe in de kom en zet minstens 8 uur (of een nacht) in de vriezer.



SAUS: kook melk met vanillestokje. Klop dooiers en suiker tot het licht gekleurd en schuimig is. Klop de melk daardoor en doe het weer in de pan. Roer op laag vuur tot het dik genoeg is dat het aan een houten lepel blijft hangen. Niet te warm maken anders schift het! Zeef de saus, rasp de sinaasappelschil en klop door de saus. Laat afkoelen, af en toe roeren tegen vellen.



SCHIL: schil voor de gecarameliseerde sinaasappelschil de sinaasappels met een dunschiller. Snij de schil in dunne sliertjes. Doe in een pannetje, bedek met koud water en breng aan de kook, dan afgieten en met koud water afspoelen. Doe terug in de pan, suiker erbij en net genoeg water om het onder te zetten. Doe het vuur aan, laat de suiker oplossen en kook tot het water bijna verdampt is. Doe in een zeef en laat zo afkoelen. Versier de mousse er dan mee.



Til de mousse aan het plasticfolie uit de kom en verwijder de folie. Opdienen in plakken, met de sinaasappelroomsaus versierd met de geconfijte sinaasappelschil en de gecarameliseerde schil.

Notities

Moet enige tijd van tevoren moeten worden gemaakt.