Home > Recepten

Kerstcharlotte met marasquinsaus

100 g rozijnen

50 ml Peter Heering (kersenlikeur)

50 g amarenokersen

25 g blanke amandelen

200 g lange vingers

22 g bladgelatine

4 eieren

400 ml slagroom

75 g fijne tafelsuiker

0,5 l melk

0,5 vanillestokje

2 blaadjes rode gelatine

0,5 l melk

3 eidooiers

60 g fijne tafelsuiker

100 ml marasquin
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Laat de rozijnen in de kersenlikeur wellen. Snijd de kersen in blokjes en hak de amandelen grof.

Bereid de vorm voor: Snijd de lange vingers aan de lange kanten recht af en zet ze met de gesuikerde kant naar buiten rondom in de vorm. Bestrijk de bodem met eiwit of een beetje neutrale olie. Verwijder op de bodem gevallen kruimels met een kwastje.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Splits de eieren in dooiers en witten. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en zet deze koel. Klop de slagroom met tweederde van de suiker lobbig en zet hem koel weg.

Doe de melk in een pan; snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe merg en stokjes in de melk. Laat hem op laag vuur 15 minuten trekken; haal het vanillestokje eruit.

Klop de eidooiers au bain-marie luchtig met de resterende suiker. Voeg al roerend de vanillemelk aan deze compositie toe. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de compositie. Zet de schaal in een bak ijswater. Schep de voorbereide vulling en de likeur door de afgekoelde, nog vloeibare compositie en zet deze weer koel om geleiachtig te worden.

Klop een stevig schuim van de eiwitten. Spatel de slagroom luchtig door de geleiachtige compositie en spatel daarna het eiwitschuim erdoor. Schep de bavarois in de vorm en laat hem op een koele plaats opstijven.

Week voor de marasquinsaus de rode gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng de melk aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker au bain-marie licht en luchtig. Voeg al kloppend de melk toe; neem de pan uit de bain-marie. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de saus. Zet de pan in een bak ijswater tot de saus gebonden is. Roer de marasquin erdoor.

Snijd de biscuits gelijk met de pudding glad af en stort de pudding op een feestelijke schaal. Garneer de bovenkant met toefjes geklopte slagroom en naar wens ook halve amarenokersen, geroosterde geschaafde amandelen of kerstblaadjes. Strik een lint om de pudding dat past bij de tafelversiering. Serveer de marasquinsaus apart erbij.

Notities

Een charlottevorm is een vorm met een iets schuin uitlopende zijwand. Ze zijn in verschillende inhoudsmaten te koop.

Voor een grote hoeveelheid pudding kunt u ook een vorm improviseren. Zet de rand van een springvorm op een platte schaal en zet daarin een kartonnen rand ter hoogte van de lange vingers. Zet de lange vingers strak tegen elkaar aan in de vorm en vul hem met de pudding. Voor het serveren hoeft dan alleen de rand verwijderd te worden.