Home > Recepten

Koffieflan met peren

125 g fijne tafelsuiker

2 eieren

2 eidooiers

0,5 l melk

0,5 dl sterke koffie

1 snufje zout

1 theelepel vanille-extract

3 eetlepels bruine rum

2 rijpe peren

sap van 1/2 citroen

30 g fijne tafelsuiker

honing

1 eetlepel aardappelmeel

witte rum
  • Omschrijving recept: Koffierecepten; Nagerechten; Spaans
  • Bereidingstijd: 55 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Zet een braadslee in de oven, voor de helft gevuld met heet water.

Zet 4 eenpersoonsovenschaaltjes klaar van circa 150 ml inhoud.

Laat de helft van de suiker op laag vuur oplossen in 2 eetlepels water, roer af en toe. Draai het vuur iets hoger zodra de suiker is opgelost en laat de siroop karameliseren. Giet in de ovenschaaltjes een bodempje karamel.

Klop de eieren met de dooiers en de rest van de suiker los. Roer de melk, de koffie, zout, vanille en rum erdoor. Giet de eiermelk door een zeefje in de schaaltjes. Zet de schaaltjes in de braadslee, ze moeten tot de helft in het hete water staan. Laat de flans in de oven in circa 35 minuten gaar worden; steek een mes in de flans, als het er schoon uitkomt zijn ze gaar. Laat de flans afkoelen.

Schil de peren, halveer ze, besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met suiker; giet er kokend water over en laat ze afkoelen. Haal de klokhuizen eruit. Verwarm een beetje honing in een koekenpan en laat de peren hierin kleuren.

Breng de vloeistof van de peren aan de kook en bind met aangemengd aardappelmeel. Laat de saus afkoelen en voeg naar smaak rum toe.

Stort de flans op dessertbordjes. Snijd de halve peren tot bijna op het steeltje in schijfjes en leg de helften uitgewaaierd op de bordjes naast de flan, giet er wat saus over.