Home > Recepten

Chocoladesoufflé, koude

4 dooiers

200 g kristalsuiker

1/2 dl water

250 g gesmolten ongezoete chocola

2 lepels koffielikeur of sterke koffie of rum

6 eiwitten

375 ml slagroom
  • Omschrijving recept: Nagerechten

Bereiding

Voorzie een soufflévorm van 1½ liter van een papieren kraag: neem een stuk vetvrij papier dat groot genoeg is om erom te passen, vouw overlangs doormidden en bestrijk één kant met olie. Wikkel rond de buitenkant van de vorm met de geoliede kant naarbinnen, laat de dubbelgevouwen rand 2 cm boven de rand uitsteken (dan loopt de soufflé er niet overheen).

Klop de dooiers licht en schuimig. Breng in een pan met dikke bodem 150 g suiker met het water op halfhoog vuur tegen de kook, roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop 5-7 minuten koken tot de suikerthermometer 115° aangeeft of tot er zachte balletjes vormen als een druppeltje siroop in koud water wordt geschept.

Klop de dooiers in de hoogste mixerstand en meng met een dun straaltje de siroop erbij. Klop 8-10 minuten tot de massa kamertemp heeft. Roer de chocolade en de likeur erdoor.

Klop de eiwitten tot stevig schuim. Voeg de laatste 50 g suiker erdoor en blijf kloppen tot er stevige pieken zijn. Roer een kwart van het schuim door de chocolademassa en spatel de rest er luchtig door. Klop in de kom, waarin het eiwit is geklopt, ook de slagroom stijf. Spatel goed door de chocolademassa. Schep in de vorm, dek af met plasticfolie en zet minstens 2 en maximaal 24 uur in de koelkast. Voor serveren de papieren rand verwijderen. Serveer met warme chocoladesaus en stijfgeklopte slagroom.