Home > Recepten

Rookspek, tomaat en champignons, gebakken

200 g doorregen rookspek (in 3 mm dikke plakjes)

8 vleestomaten

400 g champignons

2 eetlepels olijfolie

zout

versgemalen zwarte peper

fijngesneden peterselie

fijngeknipt bieslook
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Groentegerechten; Paddestoelgerechten
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Snijd zo nodig de zwoerdrandjes van het spek en leg de plakjes spek naast elkaar op het keukenpapier. Dek ze af met een stuk keukenpapier en zet er een braadslee op verzwaard met een gewicht (zo blijven de plakjes spek mooi glad bij het bakken).

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het spek 15-20 minuten bakken. Neem de bakplaat uit de oven, verwijder de braadslee en de bovenste laag keukenpapier en laat het spek op een rooster afkoelen.

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in niet te dunne plakken. Maak de champignons schoon, snijd de steeltjes eraf en snijd de hoedjes in tweeën of in vieren.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin op halfhoog vuur de champignons rondom lichtbruin, bestrooi ze met zout en peper en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een verwarmde schaal. Bak ten slotte in dezelfde olie de plakken tomaat aan beide kanten lichtbruin. Bestrooi ze met zout, peper, peterselie en bieslook en leg ze aan de andere kant op de schaal. Verdeel het gebakken spek in het midden.

Notities

Als ontbijt- of lunchgerecht.